neděle 1. července 2012

Triatlon v rozpáleném kulturním městě UNESCO

Při rozplavání
Na Telč jsem se těšila. Závodní pauza byla dlouhá a konečně jsem měla šanci poznat krásu historického města. Jen cyklistický okruh mi naháněl hrůzu. Kopcovitý terén silnice 1. třídy. Nečekala jsem, že by pořadatelé frekventovanou silnici po dobu závodu zavřel. Ale učinili tak. Na start se nás mnoho juniorek nepostavilo. Pouze 6. Dost málo na Český pohár. Největší favoritkou závodu se stala Linda Vítová, která je nejenom vynikající triatlonistka, ale i nádherně píše. Dalšími favoritkami byli členky SCM Marika Zahradníčková, či Tereza Skuhrová, která je rovněž členkou SCM dálkového plavání.

S Aničkou před startem. Nový a starý model kombinézy.
Náročný výlez z vody.
Při obrátce na kole.
Vodu!!
Startovní pistole vytřelila ve 12:30. V rybníku se mi moc nelíbí, je příšerně teplý a voda je pěkně hnusná. Bohužel se zařazuji za pomalejší plavce. Nečekala jsem, že tady nebudu nejpomalejší, sprint na 750m není moje silná stránka. ;) Než je však předplavu, zbytek mi už uplave a já musela zbytek plavecké části absolvovat sama. Jinak plavání se mi docela povedlo, zlepšení tam je. Nebezpečný výběh z vody i dlouhý výběh po koskách do depa taky zvládám. Než se však stačím nějak rozdýchat po plavání, čeká mě kopec. Nohám se vůbec do kopce nechce jet. No po pravdě, ani se jim moc nedivím. :)) Z pomalejších plavců se vyklubou kluci, takže musím šlapat za svý. Hákovat za opačným pohlavím se u nás nesmí. Po pěti kilometrech následuje otočka. Konečně mě čeká po věčném stoupání "odpočinek" v podobě sjezdu. Při nájezdu do druhého kola vidím kousek za sebou soupeřku - Gabču. Celou cestu dobu čekám, kdy mě dojede. Dojíždí mě až ve sjezdu po otočce. Zařazuji se za ni, do háku. V menším stoupání ji překvapivě trochu poodjíždím. Překvapivě mám v kopcích převahu já. V dalším sjezdu mě zase dojede a zbytek cyklistiky spolupracujeme spolu v háku. Zvyknout na jiný pohyb se nohám po náročné a vyčerpávající cyklistice nechce. Podle očekávání mi Gabča hned ze začátku běhu utíká. Nevím, jestli to co dělám já,  se dá považovat za běh. Po jednom kole se trochu stav zlepšuje. Kudy se jen běží do dalšího kola? Ještě, že tady mám taťku, protože pořadatelé mi už dali na trať zátarasy kvůli dospělím, kteří si dávají materiál do depa. Chápu, že chtěli tak pomoci dospělým, ale mohli by více dbát i na hobby závodníky. Na občerstvovačce už taky nikdo není. Voda nikde. Po loňském skandálu, kde na Nike run Prague ve 37°C na 10km zkolabovalo mnoho lidí, dávají pořadatelé občerstvovačku ve větším vedru už i na běžeckém 5km. Tady bylo "jen" 35°C a v nohách už jsme měli 2 disciplíny. Nechci vědět, jak by to dopadlo, kdybych tady neměla svého zachránce tátu. Podává mi chlazenou vodu, která mi moc pomohá. Po zbytek trasy už nikde pořadatelé nejsou. Musím občas mezi turisty kličkovat. V Telči bylo i mnoho Němců a Francouzů, takže než zareagovali na moje pozor, bylo někdy už pozdě. Mrzí mě, jak se ke mě pořadatelé zachovali. Také si zasloužím podmínky jako ostatní závodníci. Chápu, že moje umístění i čas nejsou zajímavé, ale zaplatila jsem startovné, proto bych měla dostat stejné služby, jako dostal i ten 1. V cíli už taky nikdo není. Naštěstí táta ví, komu se vracel čip a čip vrácí za mě.

Vítězná Linda Vítová se sanitkou,
 která ji nakonec odvezla.
Závod vyhrála suveréním způsobem Linda Vítová před třebíčskou závodnicí Marikou Zahradníčkovou a Terkou Skuhrovou. Avšak po závodě skončila v sanitce se zaledovaným kotníkem. Snad bude brzy v pořádku ;)
Závod juniorů pak vyhrál rovněž suveréním způsobem oddílový kolega Jirka Kalus. V kategorii dorostenek na třetím místě finišovala Pája Poláčková. V kategorii dospělých doplatil na vedro Fana Kubínek a skončil tak 2., hned za Fanou doběhl Láďa Dvořák. Asi úspěšný oddíl. :)

Pro mě skončil fiaskem. S výkonem být moc spokojená nemůžu. Avšak potvrdila jsem si, že dokončit závod v 35°C jako mistryně zimního plavání taky zvládnu. Snad si zlepším chuť na příštím závodě. Jen zatím nevím, který to bude. ;)
Vedro

V cíli.



4 komentáře:

  1. Způsob, jakým pořadatelé ignorovali pomalejší závodníky, byl opravdu příšerný. Nebyl to asi úmysl, ale zcela zaslouženě se do nich někdo pustil už při žákovských závodech. Nepoučili se... Pokud měla být Telč náhradou za loňskou Jihlavu, tak se to vůbec nepovedlo.

    Možná i to je důvod, proč pak v hlavním závodě "Českého poháru" dokončilo 21 závodníků. Kdejaký pouťák má lepší obsazení. Vybírej radši normálnější závody, nevím, jak dlouho mne na takovéto akce bude bavit jezdit ;)

    OdpovědětVymazat
  2. V žákovských kategoriích to bylo ještě horší. Polovina starších žaček si místo 10km najela 23km. Přijeli o 20minut později, ale nikdo se nestaral kde jsou. Trať mají pochopitelně znát, ale když jste někde poprvé a pořadatel místo aby ukázal kam jet leží ve stínu ...
    Přejezd přes hlavní silnici byl zajištěný dvěma klukama, kteří prostě nemohli mít autoritu na to zadržet auta. Dva policisti co tam byli se tvářili a bavili jako kdyby se jich to netýkalo. Když jsem to viděl, byl jsem rád, že se nic nestalo. To že byli závodníci na trati a pořadatelé už zpátky, to je bez komentáře.
    Takové krásné město ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že horší závod v ČP poháru jsem nezažila - plavání ve špinavém rybníce, ve kterém se normální lidé nekoupou, pořadatel na obrátce ležící ve stínu (a zrovna když jsem obracela, tak jsem musela čekat, než projede auto), nebyli se schopní domluvit, jak budem plavat (pořád měnili své hodnocení - tu prostřední bojku vynecháme nebo ne), ignorace na občerstvovačce u pomalejších závodníků(ve 2. kole už tam nikdo nebyl), špatné značení do 2. kola běhu (dali mi tam zátarasy, aniž by se starali, že je někdo na trati) a takhle bych mohla pokračovat ... Jestliže říkali, že loňská Jihlava se jim nepovedla, tak tady to bylo 1000x horší ... Ano, Jihlava si asi nezasloužila mít statut MČR, ale jako normální závod do ČP bych ji brala ...

      Vymazat
    2. Policistům se osobně moc nedivím:-) Na závod mladších žáků uzavřeli silnici. Lidi seděli v autech, jeli třeba na dovolenou, v některých autech malé děti, 35 ve stínu, silnice první třídy uzavřená jen proto, že ji závod křižuje... a neotevřeli ji, dokud mladší žáci nepřijeli zpět. Sedm mladších žáků, poměrně dost roztroušených. Dokážete si představit, co si ti policisté od vyslechli od řidičů i od místních obyvatel? Uzavírání jen na průjezd se domluvilo pak "na místě". A souhlasím, bylo problematické, protože závodníci přijížděli zvrchu velkou rychlostí. Organizačně naprosto nezvládnuté. Nechápu, jak takový propadák může hlavní rozhodčí hodnotit známkou 5,36.

      Vymazat