úterý 18. června 2013

Prázdniny 2013 - vyjde plán A nebo se musím smířit s plánem B

Slíbila jsem, že vám časem nastíním, jak plánuju letošní sezónu. Někteří se divíte, proč tak často  cestuji. Rozhodla jsem se, že nadešel správný čas a teď vám nĕco o tom napíšu. Již loni v srpnu jsem dostala skvělý nápad. Půjdu na celé prázdniny na brigádu do zahraničí! Můj cíl byly německy mluvící země. První informace jsem sháněla již loni u tety. Když jsem zjistila, že ve Švýcarsku stále potřebuji povolení, vyškrtla jsem ho ze svého seznamu. V září jsem se bavila na facebooku s mojí kamarádkou z Lotyšska, která ve Vídni studuje medicínu. Svěřila jsem se ji se svým snem. O to víc mě překvapila odpověď - pracovala jsem o prázdninách jako číšnice u svých známých. Napiš mě v květnu a já ti to zařídím, mám sehnat na prázdniny výpomoc. Sen, pohádka! Každým dnem jsem se do Vídně víc a víc tĕšila. Byla jsem hodně nedočkavá, proto jsem napsala hned na začátku dubna. Bohužel, hospodu zavřeli. Dobrá tedy, pokusím se najít práci na vlastní pěst. Jekatĕrina byla tak hodná, že mi poradila, jak napsat motivační dopis a předala pár kontaktů. Servírka se mi jevil jako dobrý nápad, určitě moje jazykové znalosti půjdou nahoru, nejen německ. :) Ihned jsem začala s hledáním. Vím, že v Rakousku obsluhuje hodně cizinců v Mekáči. Zaměřila jsem se především na tyto podniky... A začaly přicházet první odpovědi .... Děkujeme Vám za vaší žádost, přišlo nám hodně žádostí a bohužel jsme si vybrali někoho jiného. Mrzelo mě to, ale bojovala jsem dál. Rozšířila jsem svoje místa zájmu i do Německa. Přišla první kladná odpověď - "Ahoj, kdy se chystáš do Frankfurtu, rád bych tĕ pozval na pohovor..." Odepsala jsem téměř hned. Bohužel o 2 dny později mi přišel další mail, že už si někoho vybral .. Trvalo mi dlouho, než jsem se s tím smířila, zvýšila svoje nasazení a napsala ještě víc žádostí. V úterý mi zvonil telefon. S rakouskou předvolbou. Srdce mi málem z těla vyskočilo. "Kristýna Diatková? Dobrý den, je vaše žádost o místo aktuální? Chtěla bych vás pozvat do Vídně!" Domluvily jsme se na pondělí na 11. O tom, jak těžce jsem sháněla lístek, se můžete dočíst zde. ;) Málem jsem z té nervozity zešílela. Nějaký půlironman mi přišel oproti tomuto úplná brnkačka...
Když jsem dorazila do Mekáče, přivítala mě jedna moc milá slečna. Nabídla mi něco k pití a šly jsme na věc. :D Ptala se mě na základní věci - kdy bych chtěla pracovat, jestli by mi nevadilo, kdybych pracovala spíše v Donauzentru, že tam taky někoho hledají atd. Rozebírala se mnou plat, uniformu a přišlo mi, že je docela nadšená, když mi nevadí, kde a kdy budu pracovat ... Rozloučily jsme se s tím, že mi zavolá. Stal se ze mě nejšťastnější člověk pod sluncem! :) Sen se stal skutečností. To jsem však netušila, že mě čeká další rána pod pás. Ve čtvrtek mi napsala, že si to rozmyslela a že mě tedy nebere. Že šoku se sbírám ještě teď. :( Napsala jsem dalších 10 žádostí a jedno odpoledne vyjela vyjednávat na vlastní pěst. "To musíte napsat online žádost," většinou mi odpovídali. A proč, když napíšu, tak mi pošlete mail, přitom 80% míst na webu zůstane dál? Ptala jsem se sebe. Dostala jsem i jeden kontakt, kde mi žena odpověděla Leider a já telefon smutně položila.
Nyní jsem se dostala do poslední, závěrečné etapy. V pátek jsem poslala posledních 8 žádostí a v pondělí odjela na školní cyklokurz do Jižních Čech. Po dnešku, kdy mi přišlo 5 mailů se slovy Leider, přestávám i já pomalu doufat a asi je načase přemýšlet o plánu B, o kterém nechci ani slyšet...
P.S. Chtěla bych poděkovat všem, kteří mě pomáhali a drželi po celou dobu akce palce. Děkuji!

5 komentářů:

  1. nic si z toho nedělej.. nevyšlo to teď, musí to vyjít příště :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě i plán B bude nakonec super, uvidíš ;) Určitě to příště vyjde ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Mrzí mě to, ale nejsi v tom sama, já takto zkoušela UK a Irsko a taky nic, i když už jsem měla jedno místo "přislíbeno". A přitom jsem brigádu sháněla od ledna... Jestli by ti nevadila Británie, mám docela slušné kontakty na příští rok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nakonec to vyšlo. :) VB mě taky láká, nikdy jsem tam nebyla, rozhodně to bude stát příští rok na zvážení, když mě čekají delší prázdniny. Bude to obrovské dilema. Vybírat budu z Vídně, VB a USA (přes SA) :)

      Vymazat