neděle 21. července 2013

Vídeňské léto 2013


Letos ty prázdniny strašně rychle utíkají (ostatně jako vždy.) Tento týden na mě čekalo ve schránce překvapení. Došla mi zelená e-karta, která slouží v Rakousku jako zdravotní a sociální pojištění. Se svojí rakouskou platební kartou si připadám jako pravá Rakušačka. :) Nejlepší na tom bylo, že jsem si ji nikam vyřizovat nebyla, vyřídil mi ji za mě můj šéf. :) Já jsem musela pouze sejít pár schodů dolů.
Přeprava kola po Vídni

V práci se cítím každým dnem jistější. :) Jen mě velice mrzí, že téměř všichni ne-Filipínci odcházejí do nového McDonalds´. Já „bohužel“ zůstávám v Donau Zentru. Naštěstí tam se mnou zůstává i Rakušačka Tenis, ale odchází jak Maďarka Agnez, či Burmanka Susu. A proč píšu ne-Filipínci? U nás v práci jich je minimálně 5 a štve mě, že se celou dobu baví mezi s sebou filipínsky. Takže po prázdninách nebudu umět překvapivě německy, ale možná se naučím další jazyk a to filipínštinu. :D O to víc se těším na kamarádku Katku z Česka, až přijede. :) A na svoji výplatu a až se konečně trochu odměním nákupy v Parndorfu! Musím říct, že se šéfy vycházím docela dobře, tak snad to tak i zůstane. Dokonce se mi v práci stalo, že jsem dvakrát mluvila francouzsky, musela jsem u toho vypadat komicky, protože moc toho říct neumím. Naštěstí jsem se domluvila, objednávku nespletla a to je to, o co tu běží. :) Když někdo mluví špatně německy, tak to bývá buď Francouz nebo Čech. Výjimku zatím tvořila jedna Italka a nějaký Asiat. V případě francouzštiny jsem to pak já, kdo mluví špatně. Přiznávám se, že jsem z těch cizích jazyků tak doblbá, že už cokoliv podobného znějící češtině mám za češtinu. Takže už jsem si spletla s češtinou srbštinu, polštinu a chorvatštinu. :D
V pracovním

Už jste někdy měli osobního číšníka? Když jsem byla po Vio příjezdu (kamarádka z Ukrajiny, bydlela jsem s ní na pokoji minulý rok) poprvé ve Schweizerhausu (mimochodem nejlepší a vyhlášená hospoda ve Vídni) obsluhoval nás jeden milý číšník. Od té doby chodíme zásadně k němu. :D Neustále dostávám SMS, kdy zase přijdeme. :) Konečně můžu využít svých 1000SMS, který mám jako kredit na rakouské kartě. 
V Schonbrunnu po tréninku
A jak to vypadá s triatlonem? Bohužel na trénink mi příliš času nezbývá. Vždy ve volný den chodím do Schonbrunnu plavat, či na Donauinsel na kolo. Jsem velice překvapená, kolik tam potkám triatlonistů! Už chápu, proč některé země vládnou triatlonu, nechci však vidět, jak to vypadá v Anglii, Francii, USA, Německu, Austrálii, či na Novém Zélandu. Co se týče běhu – raději nekomentovat … Bohužel mě obrovsky zbrzdil dvoutýdenní výpadek zaviněný školním cyklokurzem a pak následném šlápnutí na včelu. Nikdy mě včela nepíchla, takže mě noha obrovsky natekla a nemohla jsem na nohu téměř došlápnout. Můj běh teď vypadá jako pochod mrtvol, navíc mě trochu pobolívá levá noha, tak snad to nebude nic vážného a za měsíc, na startu dalšího závodu, již budu fit.
Trénink na Donauinselu
Musím se přiznat, že už pomalu začínám přemýšlet, kam jet příští rok. V hlavě mám několik variant, tak jsem zvědavá, kde nakonec skončím. :D Láká mě zase práce v Rakousku, či v Německu, ale ráda bych využila své nejdelší prázdniny trochu i k cestování. Ráda bych se podívala do Švýcarska za tetou, vyrazila na francouzský kurz do Francie, či anglický do Anglie, kterou bych ráda konečně navštívila nebo si splnila svůj dětský sen – vyrazit jako plavčice do USA. :) K zapotřebí splnění si takového snu budu potřebovat přes rok splnit dva cíle – udělat maturitu a dostat se na VŠ. Doufám, že to v pohodě zvládnu, abych pak mohla v pohodě vyrazit do světa. :) Zatím ani nevím, z čeho budu maturovat. S jistotou vím zatím jen 3 předměty – nečekaně povinná čeština :-D, dále státní a školní němčina.  Čtvrtý předmět jsem chtěla zvolit původně ekonomiku, ale odrazuje mě od toho fakt, že je těžká a letos byl od maturity vyhozen jeden student a hrozil propadnutím dvou lidí u nás ve skupině. Ráda bych, aby to bylo něco lehkého, abych mohla chodit na nějaký jazykový kurz během školního roku a pořádně se připravit na přijímačky. Bohužel, nejsem přirozený talent a vše si musím poctivě vydřít, takže mě čeká rok tvrdé přípravy.  Co je ovšem horší – nevím, kam jít na VŠ. Láká mě docela spojení technického oboru s ekonomikou, či místo, kde bych využila jazyky, které mě docela baví. Ráda bych ovšem studovala ve Vídni, aby znalost němčiny byla 100%.

2 komentáře:

  1. Studium ve Vídni je dost DOST drahý, známá tam má obě dcery a po finanční stránce je to mazec. Ale asi tak záleží jak co a jak kde :) V pracovním ti to moc sluší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obecně, život ve Vídni je drahý. Proto si vydělávám na studium už letos. I když ráda bych jela příští rok někam na dovolenou na měsíc - na nějaký jazykový kurz, zatím však nevím kam. :) A děkuji! :)

      Vymazat